Halásztelki Üdülõ és Horgászegyesület
SZARVAS

A nádtelepítés

A telepítés szükségességéről (partvédelem, vízminőségi kívánalmak, bemosódások megakadályozása, kedvező természeti kép kialakítása) már volt szó. Könnyen belátható, hogy állóvizeken a legsokoldalúbb „műszaki létesítmény”.
A telepítés végrehajtásához  földmunka elvégzésére van szükség a meredekebb  partoldalakon.

 A telepítésnek négy módja lehetséges:

1.  Magról történő telepítés

A magot teljes érés (nov.15) után kell begyűjteni. A vetést tavasszal, talajtakarás nélkül kell végezni (80%-os víztartalmú nedves talajra).

2. Gyökérdugványozás.                                                                                                                                                                                                           

Tavaszi fagymentes időben kell végezni. Előzőleg a nád földalatti szárrészét kell elszedni (ez kerül ültetésre), lehetőleg fiatal hajtásból (ami a nádas belső szélén található). A nádgyökereket ekével kihúzott barázdába kell ültetni, olyan mélyre, mint az eredeti élőhelyén volt. A sortávolság 30, a tőtávolság 50 cm legyen (vagyis m2-enként 6 darab legyen. A talajt öntözni kell, de elárasztani tilos, mert a gyökér befullad

 3. Zölddugványozás

 Május-júniusban a talaj felett kell levágni a fiatal, 7-8 leveles zöld szálakat. Az alsó leveleket el kell távolítani, és ezt a levelektől megtisztított részt kell az ekével kihúzott (10 cm mély barázdába fektetni). A felső két levél megmarad, ezeknek a talaj felett kell maradniuk a telepítés során. Ennél az eljárásnál is 6 dugvány kerül négyzetméterenként.

 4. Nádtéglák telepítése

Olyan helyen gazdaságos, ahol a nádtéglák a telepítési hely közelében termelhetők ki (mert elég nagy mennyiségű földdel történik a telepítés). A kitermelést a nádállomány fiatal részéből kell elvégezni. A talaj felett 4-5 cm-es magasságban kell a szálakat elvágni. Vegetációs időszakon kívül kell végezni a folyamatot. A kiemelendő nádtégla méretei:30*30*15 cm, és legalább két hajtást kell tartalmaznia.

Minden telepítési módnál alapszabály:

-    a talajt jó fizikai állapotba kell hozni (lehetőleg humuszos legyen ).

-    a telepítés után 3-4 hétig locsolni kell.

-    a harmadik- negyedik levél megjelenése után el lehet kezdeni a fokozatos árasztást (mert ez azt is jelenti, hogy sikeres volt a telepítés, és már képes a növény elviselni a folyamatos vízborítást.
A holtágon leginkább javasolt módszer a gyökérdugványozás (kedvező lenne a zölddugványozás is, de mire azt telepíteni lehet, addigra már nyári vízszint van a tóban).
A gyökérdugványozás elvégzésére legalkalmasabb időszak a holtágon az április, mert ilyenkor a fagyok már viszonylag ritkák, és a vízszint is alacsony a holtágban. Ha a munkálatok időben befejeződnek, akkor a nyári vízszint a legmegfelelőbb időben árasztja el a növényeket. A telepítő anyag a közeli ártéri holtágból (a holtág kezelőivel előzetesen egyeztetve) kerülhet ki.