Halásztelki Üdülõ és Horgászegyesület
SZARVAS

9.2 Tápvíz megfelelő időben történő bevezetése

Csak abban az esetben történik vízutánpótlás, amikor a Körös folyó vize jó minőségű.
A nyári vízfrissítések idején figyelemmel kísérni a vízbázis (a mentett oldali Aranyosi- Kozsuk holtág) vízminőségét. Természetesen a Hármas-Körösön esetlegesen levonuló szennyeződések idején is tartózkodni kell a vízkivételtől (ezzel kapcsolatban a Kövizig ad napra kész információt).

        9.3 A holtág vízterének közvetlen védelme

9.3.1 Mederszabályozás

A mederszabályozás a holtág jelenlegi viszonyai között nem feladat. Mivel 1990-ben ez a munka gyakorlatilag teljesen leeresztett vízszint mellett történt (csaknem száraz körülmények között), a kialakított állapot csaknem teljesen megegyezik a tervezettel. Ezt egy 2000 nyarán végzett felmérés is igazolta, ezért kijelenthető, hogy megfelelő üzemrend esetén a holtág még sokáig nem szorul mederkorrekcióra

9.3.2 Vízszintszabályozás

A szabályozáshoz szükséges művek kiépültek az 1990-es mederkotrás idején, ezek a mai napig funkcionálnak, nincs szükség ezek változtatására. A vízszintszabályozás nagyon fontos, mondhatni kulcskérdés a holtágon, a kezelési munkálatokkal (téli nádaratás, műtárgyak karbantartása) mindig összhangban kell végezni.
Mivel a holtág egyik fő funkciója a sporthorgászat kiszolgálása, tehát érdemes a halak szaporodásával is foglalkozni. Jelentős összeget lehet ugyanis megtakarítani, ha nem telepített halakkal szolgálják ki a horgászigényeket, hanem helyben születettekkel. A horgászok a holtágon (de általában az egész országban) ugyanis főleg a ponty horgászatával foglalkoznak legszívesebben. Ennek a halnak a szaporodásáról tudjuk a legtöbbet. Nagyon fontos az ívási időben a megfelelő sekély vízborítás a vízi növényekkel benőtt részeken. A kikelő ivadékoknak nagyon fontos a bőséges táplálék, amire garanciát jelent a humuszos, enyhén iszapos vízfenék (a holtágban pont ilyen található). Ezek után teljesen egyértelmű, hogy a lehetőségeket ki kell használni a természetes halutánpótlás elősegítésére. Mivel a sekély vizű part menti növényzet részben már rendelkezésre áll (valamennyi vízinövény található a tóban), míg a további helyeken telepítésre kerül. Ez után már csak annyi a teendő, hogy megfelelő vízszintet biztosítunk az ívásra.
Ez annyit jelent, hogy a ponty az ívásának kezdete (május első hete, az időjárástól függően) előtt egy héttel már nyári vízszint legyen a holtágon. Azért kell már egy héttel az ívás előtt elárasztani a területet, mert ennyi idővel korábban már a területet keresi a szaporodásra készülő hal. Azért kell ezt a szintet tartani, mert ekkor kerül megfelelő vízborítás alá a vízi növényzet. Ezt a nyári vízszintet legalább július végéig kell tartani legfeljebb néhány centiméteres eltérést engedve, hogy a lerakott ikra biztonságosan kifejlődjön. Azért szükséges ilyen hosszú ideig tartani szigorúan a szintet, mert vannak olyan egyedek is, amelyekben később érik meg az ikra, és ezek a később lerakott ikraszemek később is kelnek ki. Ha véletlenül szárazra kerül az ikra vagy az ivadék, az néhány perc alatt elpusztul, vagy a vízimadarak, és a békák prédájává válik.
A nyári vízszint leeresztésénél tekintettel kell lenni a partok állékonyságára is, ezért maximum napi 10 cm-t szabad leereszteni a vízszintből (egyébként túl gyorsan távozik a víz a rézsűkből, és emiatt azok megcsúszhatnak). 
A vízszintet érdemes még talajvíz visszatartása miatt is szabályozni, illetve magasan tartani, de erről még később (a bemosódásoknál) még lesz szó.